dresi za nogomet Arsenal Mikela Artete je neverjetno pokazal, da je zdaj zakonit in da bo ostal. Topničarji so se uvrstili v izločilne boje Lige prvakov in so znova v boju za naslov prvaka.Bukayo Saka je zdaj trdno v vrhu svetovnega razreda, Eddie Nketiah se je vrnil z obrobja in postal redni sodelavec, Odegaard je Captain Fantastic, obramba pa tudi brenči. Vendar pa je med vsemi pozitivnimi stranmi jasna potreba po ekipi, ki je osrednja točka. Kot je navedeno zgoraj, se je Nketiah dobro odrezal, s petimi goli v ligi v 832 minutah, toda za razliko od drugih tekmecev, kot sta Liverpool in Manchester City, Arsenal nima osrednje točke.

Gabriel Jesus je prišel z veliko navdušenja in dobro začel, toda skrbi zaradi poškodb in nedosledna forma so ga pripeljale le do udarne vloge.Če upoštevamo to, bi moral biti Arsenal na trgu za osrednjo točko in dve imeni sta se najbolj pojavili – Dominic Solanke iz Bournemoutha in Ivan Toney iz Brentforda.

Če bi pogledali le gole, ki jih je dosegel napadalec, potem Solanke proti Toneyju ne bi bila razprava. Vendar pa v sodobni igri strelec ni le strelec, in tu začne Solanke zmanjševati zaostanek za Toneyjem.Medtem ko ima Toney odlično sezono z 20 goli v Premier League, je to morda sezona, ki jo Solanke preseže tudi ta znak. Ima že osem golov v 16 nastopih in pod vodstvom Andonija Iraole igra nekaj najboljših nogometov v svojem življenju.

Če to združimo s sezonama s 15 in 29 goli v prvenstvu pred napredovanjem, je jasno, da to ni nevzdržna vijolična lisa. Gledamo vzpon do slave za čudežnega dečka, za katerega so že davno napovedovali, da bo velik.Poleg tega Toneyjeva prepoved igranja nogometa pomeni, da ni jasno, katera različica napadalca se bo vrnila. Če torej pogledamo vse te parametre, je povsem jasno, da je eden vzpenjajoča se sila, drugi pa igralec, ki je morda že imel svojo najboljšo sezono v Premier ligi.

Biti napadalec na današnji tekmi je težko, biti strelec za Arsenal je še večji izziv. Mikel Arteta ima jasno opredeljene zahteve z vsakega položaja v ekipi. Za napadalca je velika možnost, da lahko poveže igro in v igro vključi široka napadalca, kot sta Saka in Martinelli.Najpomembneje pa je, da je ključna lastnost sposobnost inteligentnega pritiska od spredaj z rezanjem kotov podajanja, da bi izsilili visoke obrate.

Tako Dominic Solanke kot Ivan Toney ustrezata tej zahtevi, čeprav imata eno posebno lastnost, ki obrne razpravo v korist tega igralca. Toney je velika grožnja v zraku, s svojo fizično igro, ki je izjemno uglajena, kar mu omogoča, da blesti pri igranju s hrbtom proti golu. Bil bi dobra osrednja točka za Arsenal in bi v igro vključil druge igralce. Vendar pa se težava začne pri njegovih sposobnostih povezovanja. Tehnične sposobnosti in sposobnosti igralca iz Brentforda so precejšnje, a omejene. Poleg tega je bolj običajen strelec “med vratnicama”.

Solanke pa se razvija v izjemno učinkovitega presinga, ki je tudi nevaren za gol. Ta razlika v sposobnosti igranja z žogico je najbolj jasna v statistiki progresivnega prenosa in prevzema. Toney je v teh statistikah v 12. oziroma 19. percentilu, kar kaže na igralca, ki je rad na koncu poteze in ne na tistega, ki jo je orkestriral. Medtem je Solankejeva nagnjenost, da se vključi v nastanek, jasna. Za te parametre se uvršča med 79. in 80. percentil. Pomanjkanje golov na elitni ravni je bila glavna razlika med tema dvema, a Solanke je videti, da je tudi to rešil. Zato je za Arsenalov taktični slog Dominic Solanke namesto Ivana Toneyja nepomembna stvar.

Ob upoštevanju vseh dejavnikov je jasno, da je Solanke boljša možnost za Arsenal. Če bi razprava tekla okoli kluba, kot je Manchester United, bi bil Ivan Toney boljša možnost, saj potrebujejo predvsem kliničnega strelca, če ne deluje delujoč sistem. Vendar ima Arsenal brnečo mašinerijo in v njej potrebuje zobnik, ki ga naredi še boljšega. Dominic Solanke je najboljši tip “plug-and-play” napadalca, otroški dres ki bo druge okoli sebe naredil boljše, hkrati pa dvignil svojo igro, ko bo obkrožen z boljšimi igralci. Obrvi so bile dvignjene, ko je Bournemouth plačal skoraj 18 milijonov funtov Liverpoolu za njegove storitve kot nedokazani potencial. Nekaj let pozneje končno izkorišča svoj potencial. Teh 18 milijonov funtov bi lahko dolgoročno izgledalo kot ugodna kupčija.