nogometni dresi Sezona La Lige se je končala ta konec tedna v Španiji, pri čemer so prvaki Real Madrid ter Almeria, Cadiz in Granada izpadli. Tukaj je nekaj zaključkov, ki jih lahko potegnemo iz zadnjih devetih mesecev in pol nogometa.

1 Denar šteje

Real Madrid je nedvomni zmagovalec naslova, saj je v boju za naslov končal daleč pred FC Barcelono, Girono in Atletico Madrid.

Moštvo Carla Ancelottija je v zadnjih letih dobro zapravilo in 100 milijonov evrov, ki so jih lani poleti plačali za Judea Bellinghama, se zdi razumna cena, potem ko je to akcijo pokazal.

Vendar ima Madrid veliko prednost pred preostalo La Ligo v smislu omejitev porabe, saj je 727 milijonov evrov, ki jih lahko porabijo za igralce, premajhno s 303 milijoni, dovoljenimi Atleticu Madrid, in 204 milijoni, ki jih lahko porabi Barca. Zapravijo lahko 20-krat več kot Alaves na sredini tabele.

Te omejitve pomenijo, da mora Barca prodati, preden lahko preživi to poletje, in težko bo kaj izboljšati, medtem ko prihod Kyliana Mbappeja in Endricka v Real Madrid pomeni, da bi lahko bili močnejši kot kdaj koli prej, saj se ekonomsko nihče ne more približati .

2 Barca je bila kaotična

Čeprav Barcini ekonomski limiti očitno ne pomagajo, je res tudi, da si je škodo povzročila sama, saj se klub spopada z dolgovi, ki presegajo 1000 evrov, kar je njihovo gibanje na trgih prestopov omejilo na brezplačne prestope, Inigo Martinez in Ilkay Gundogan , ali nizkocenovne možnosti, kot je Oriol Romeu.

Gundogan je bil odličen, medtem ko se je Oriol ob vrnitvi na Camp Nou boril za formo, Martinezove predstave pa je prekinila vrsta poškodb mišic.

Druge poškodbe Frenkieja de Jonga in Pedrija so prav tako ovirale Barcelono, ki mora biti hvaležna za predstave mladostnikov Lamine Yamal in Pau Cubarsi, ki sta bili svetli točki sezone.

Očitno je tudi, da Xavi Hernandez ni imel zaupanja predsednika, Joana Laporte in športnega direktorja Deca. To je verjetno vodilo do tega, da je Xavi rekel, da bo odstopil po domačem porazu proti Villarrealu, in čeprav si je pred mesecem dni premislil, klub pa je organiziral tiskovno konferenco, da bi proslavil, je bil zdaj odpuščen.

To popolno pomanjkanje doslednega razmišljanja kaže, zakaj je Barca trenutno druga najboljša.

3 Dobro leto v baskovski regiji

Real Sociedad je plačal ceno za impresivno kampanjo v Ligi prvakov na prelomu leta s padcem forme, vendar so se v zadnjih tednih zbrali in končali na šestem mestu ter zagotovili evropski nogomet že peto leto zapored, zahvaljujoč nekaterim zlobnim obrambam.

Na novo napredoval Alaves se je odlično vrnil v La Ligo in sezono končal na sredini lestvice, medtem ko je Osasuna premagala razočaranje zaradi zgodnjega izpada iz konferenčne lige in zaradi svoje organizacije pod vodstvom Jagobe spet presegla svojo težo v sredini razvrstitve. Arrasate in zadetka Anteja Budimirja.

  1. Katastrofa na jugu

Medtem ko je bila to odlična sezona za ekipe v Baskiji, dresi za nogomet je bila katastrofa za ekipe v regiji Andaluzije, saj je le Betis tekmoval na resni ravni.

Almeria, Granada in Cadiz so izpadli, pri čemer nobena stran ni nikoli želela, da bi se izognila izpadu po katastrofalnem novačenju in medtem ko se je Cadiz vsaj težko boril na svojih tekmah, sta bila najprej Sergio Gonzalez in nato Mauricio Pellegrini prepuščena spopadanju z omejeno ekipo, ki je imela težave v zadnjih sezonah, na začetku te pa je bil videti še šibkejši.

Sevilla se je večji del kampanje spogledovala z nevarnostjo tudi po svoji bizarni odločitvi, da odpusti Joseja Luisa Mendilibarja, potem ko jih je popeljal do naslova v Ligi Evropa v minuli sezoni.

Gospodarske težave in spor v upravnem odboru so dali ton za leto dni boja in veliko pove, da je Quique Sanchez Flores, potem ko jih je rešil pred izpadom, napovedal, da v naslednji sezoni ne bo ostal trener.